środa, 25 maja 2022

Ciasto z truskawkami i kruszonką

 


Ciasto mocno owocowe i o bogatym, wyrazistym smaku truskawek. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy po prostu deser. Choć pieczone w większej foremce to i tak znika w mgnieniu oka i co ciekawe pasuje bardzo mojemu synkowi, który o dziwo za truskawkami nie przepada...


 Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki:

Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 800 g truskawek
Na kruszonkę:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
  • 120 g masła, roztopionego
Procedura:

Truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki lub połówki, odstawić. Mąkę pszenną i ryżową przesiać z proszkiem do pieczenia i również odłożyć.
W misce umieścić  miękkie masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane mąki (na jeden raz) i wymieszać szpatułką, do połączenia. 
W osobnym naczyniu przygotować kruszonkę: wsypać  mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i wymieszać, a potem palcami rozcierać tak aby powstały grubsze okruchy. W razie konieczności dodać więcej mąki (jeśli kruszonka będzie mało sypka) lub więcej masła (jeśli będzie zbyt sucha).
Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Truskawki poukładać równomiernie na cieście. Posypać je lekko cukrem. Na wierzchu rozprowadzić kruszonkę. Ciasto piec w 160ºC  przez ok. 55 min. z czego na ostatnie 2-3 minuty włączyć funkcję termoobiegu żeby kruszonka się zarumieniła). Wyjąć, wystudzić. Pokroić na kwadraty i podawać.

Źródło:  internet



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)