czwartek, 10 marca 2016

Cytrynowo - makowa babka marmurkowa


Już czas najwyższy zacząć układać świąteczne menù :) No i babka oczywiście powinna się w nim znaleźć obowiązkowo ;) Przepisów po książkach, w necie, w gazetach i w starych notatnikach jest bez liku. Słowem jest doprawdy w czym wybierać! :) Ja tym razem zdecydowałam się na marmurek cytrynowo - makowy. A Wy?

Cytrynowo - makowa babka marmurkowa

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka + jedno białko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z jednej cytryny
  • ok. 80 g maku
  • kandyzowana skórka z cytryny pokrojona w kosteczkę (ile trzeba)
  • kakaowa posypka cukrowa typu pałeczki (ile trzeba)
  • ok. 170 g cukru pudru
  • mniej więcej 4 łyżki soku z cytryny 

Procedura:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać rozpuszczone masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (masa stanie się bardzo zwarta i prawie sztywna ale taka ma być).
Ubić pianę z białek (5 sztuk) w osobnej misce. Połączyć delikatnie z ciastem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, do drugiej skórkę z cytryny i mak. Wymieszać. Ciasto nakładać do formy z kominem o średnicy 22 cm (uprzednio solidnie natłuszczonej i wysypanej mąką) Najpierw warstwę jasnego ciasta, na to ciemne, potem znów jasne i na koniec ciemne. Wykałaczką lub końcówką łyżki delikatnie zamieszać ciasto w formie tak, aby powstał marmurkowy wzorek. Piec w temp. 180°C przez ok. 40 minut (ja piekłam 35 min.) Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić na 10 min. w formie a potem natychmiast wyjąć z formy i studzić na kratce. 
W celu wykonania lukru do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, posypać kakaową posypką cukrową i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.

 Źródłohttp://wypiekizpasja.blox.pl/2010/03/Cytryniowo-makowa-babka-marmurkowa.html



Przepis bierze udział w akcji "Wielkanocne potrawy":




zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)