Ciasteczka marchewkowo - cytrynowe
Składniki:
- 75 g mąki
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (trochę więcej niż pół)
- 20 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 200 g marchwi, startej na drobnych oczkach tarki
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody (jeśli zajdzie taka potrzeba)
Procedura:
Do miski przesiać mąkę, proszek, sól i wymieszać. Z 50 g odmierzonego cukru odjąć 2 łyżki i odstawić na bok. W osobnym naczyniu utrzeć na krem masło z pozostałym cukrem i skórką otartą z cytryny. Do masy wmieszać kolejno startą marchewkę a potem mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie połączyć aż otrzymamy miękkie ciasto (jeśli zachodzi taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody). Gotową masę nabierać łyżeczką i bezpośrednio na blasze, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, formować okrągłe ciasteczka, zachowując między nimi 5 cm odstępy. Posypać ciastka odstawionym na bok cukrem i piec przez 15-20 min, w nagrzanym do 180°C piekarniku. Powinno wyjść ok. 16 sztuk. Ostudzone ciastka można przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Nigdy jeszcze nie jadłam takich ciasteczek, bardzo ciekawe połązenie marchewki z cytryną :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/