Cytrynowo - makowa babka marmurkowa
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g rozpuszczonego masła
- 4 jajka + jedno białko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- skórka z jednej cytryny
- ok. 80 g maku
- kandyzowana skórka z cytryny pokrojona w kosteczkę (ile trzeba)
- kakaowa posypka cukrowa typu pałeczki (ile trzeba)
- ok. 170 g cukru pudru
- mniej więcej 4 łyżki soku z cytryny
Procedura:
Ubić pianę z białek (5 sztuk) w osobnej misce. Połączyć delikatnie z ciastem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, do drugiej skórkę z cytryny i mak. Wymieszać. Ciasto nakładać do formy z kominem o średnicy 22 cm (uprzednio solidnie natłuszczonej i wysypanej mąką) Najpierw warstwę jasnego ciasta, na to ciemne, potem znów jasne i na koniec ciemne. Wykałaczką lub końcówką łyżki delikatnie zamieszać ciasto w formie tak, aby powstał marmurkowy wzorek. Piec w temp. 180°C przez ok. 40 minut (ja piekłam 35 min.) Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić na 10 min. w formie a potem natychmiast wyjąć z formy i studzić na kratce.
W celu wykonania lukru do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, posypać kakaową posypką cukrową i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.
Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2010/03/Cytryniowo-makowa-babka-marmurkowa.html
Przepis bierze udział w akcji "Wielkanocne potrawy":
Przepis bierze udział w akcji "Wielkanocne potrawy":
Zapraszamy do dodania przepisu do nowej akcji z przepisami Wielkanocnymi na zBLOGowani.pl ;)
OdpowiedzUsuńPiękna! Perfekcyjna!
OdpowiedzUsuń