Marmurkowa babka kokosowo - kakaowa
Składniki:
- 5 jajek
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 120 ml mleka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Procedura:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksować mleko, olej, cukier i ekstrakt. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej kakao. Formę do babki ( u mnie forma z kominem o średnicy 23 cm i pojemności trochę ponad 1 litr) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać 1/2 ciasta jasnego, następnie część z kakao, na końcu pozostałą część jasną a potem nożem lub widelcem zamieszać ciasto tak aby powstał marmurkowy wzór. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 min. Przestudzić w formie przez ok. 10 min. potem ostrożnie wyjąć i studzić na kratce.
Kokos i kakao wspaniale się komponują. Babka niby klasyczna a tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń