Lody kokosowe z czereśniami i z miodem
Składniki:
- 1 obfita łyżka miodu wielokwiatowego
- 200 g czereśni (już wypestkowanych)
- 150 g jogurtu kokosowego
- 100 ml pełnego mleka lub płynnej śmietany kremówki 36%
Procedura:
W rondelku z grubym dnem gotować czereśnie wraz z miodem, do momentu aż owoce zmiękną i puszczą sok (trwa to ok. 5 min.). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z mlekiem lub śmietaną (w zależności czy lody mają być bardziej wodniste czy też bardziej kremowe). Powstałą mieszaninę rozdzielić po równo do 6 mniejszych lub 4 większych foremek na lody. Do każdej z nich dodać delikatnie 1 - 2 łyżki czereśni wraz z sokiem i bardzo ostrożnie zamieszać przy pomocy cienkiego patyczka tak by czereśnie równomiernie rozprowadziły się w foremce lecz nie opadły na jej dno. Gotowe lody umieścić w zamrażalniku na 4 - 5 h lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem zanurzyć foremki na kilka sekund w ciepłej wodzie (bez moczenia ich zawartości!) i sprawnie wyjąć lody.
lody po prostu genialne!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie smaków, lody musiały wyjść obłędne.
OdpowiedzUsuń