Ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste, nie za suche i nie za wilgotne. Ma przyjemny, intrygujący zapach i oczywiście smak. Po prostu pychota! Mój mąż jak tylko uraczył się jednym kawałkiem zaraz sięgnął po następny mówiąc :"Niesamowite jest to ciasto. Co Ty tam do niego dałaś? Musisz je koniecznie jeszcze raz upiec!" Gościom też jak najbardziej posmakowało i dało mi to wszystko dużo satysfakcji bo sam wypiek niby wygląda na taki zwykły, jest prosty i szybki do przyrządzenia a jednak kryje w sobie coś wyjątkowego... Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;)
Ciasto z jabłkami i ciasteczkami amaretti
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 100 g ciasteczek amaretti
- 3 jajka
- 160 g cukru trzcinowego + dodatkowo 2 łyżki do posypania wierzchu
- 160 ml pełnego mleka
- 120 g masła, stopionego i przestudzonego
- 3 średnie jabłka
- aromat rumowy (ile trzeba)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru amaretto lub wina Marsala (ile trzeba)
- sok z cytryny do skropienia jabłek
Procedura:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ciasteczka amaretti pokruszyć lub zmielić blenderem.
W misce ubić dokładnie jajka z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Nie przerywając miksowania dodać aromat i likier do smaku. Następnie wlewać wolnym strumieniem mleko a potem wsypywać stopniowo (na kilka razy) mąkę tortową przesianą ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Kolejno dodać płynne i przestudzone masło. Odstawić na bok mikser i już przy pomocy samej łopatki lub drewnianej łyżki, wmieszać delikatnie do masy plasterki jabłek, zachowując jednak niewielką część z nich na dekorację wierzchu. Na samym końcu wsypać też pokruszone lub zmielone ciasteczka amaretti (70 g) i połączyć dokładnie wszystkie składniki. Gotową masę przelać do tortownicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i wyrównać. Poukładać na cieście zachowane plasterki jabłek a całość posypać równomiernie 2 łyżkami cukru trzcinowego i resztą pokruszonych ciasteczek amaretti (30 g). Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 35 - 40 minut (sprawdzić stan pieczenia patyczkiem).Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Źródło: http://www.hovogliadidolce.it/torta-di-mele-e-amaretti/ nieco zmodyfikowany
Przepis bierze udział w akcji "Moje Wypieki. Wielki powrót":
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Przepis bierze udział w akcji "Moje Wypieki. Wielki powrót":
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤