Szarlotka z jabłkami i budyniem
Składniki:
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g zimnego masła
- 1 średnie jajko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (40 g)
- 400 ml mleka
- 1,2 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Procedura:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny. Przełożyć je do garnka z grubym dnem lub na patelnię, dodać 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i cynamon, wymieszać. Garnek
przykryć i na małym ogniu poddusić w nim jabłka do momentu aż będą miękkie i nieco się rozpadną (jednak nie całkowicie!).
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło i
wyrobić kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku (1:3-
2:3). Mniejsze ciasto zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Większe schłodzić w lodówce przez 1 h, następnie rozwałkować, podsypując lekko mąką lub jeszcze lepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść na kwadratową blaszkę 21 x 21 cm wraz z papierem. Spód ponakłuwać widelcem i podpiec przez
15 min. w temp. 180°C.
Kiedy spód jest w piekarniku przygotować gęsty budyń (należy użyć 400 ml mleka a nie 500 ml - czyli zmniejszamy ilość mleka podaną na opakowaniu producenta). Na podpieczony
spód wyłożyć warstwę jabłek, następnie warstwę gorącego budyniu. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na budyń w formie. Tak przygotowane ciasto piec jeszcze ok. 40 - 45 min. lub do zrumienienia wierzchu. Ciasto kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://filozofiasmaku.blogspot.it/2013/11/szarlotka-z-jablkami-i-budyniem.html nieco zmodyfikowany
Przepis bierze udział w akcji "Moje Wypieki. Wielki powrót":
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Przepis bierze udział w akcji "Moje Wypieki. Wielki powrót":
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)