środa, 25 października 2017

Szarlotka na kruchym cieście


Trudno jest nie kochać szarlotek... lub nawet jakiegokolwiek najzwyklejszego ciasta z jabłkami. Ja w moim archiwum, przepisów na ciasta tego typu mam bez liku...chyba do śmierci nie upiekę tego wszystkiego!  Wycinki z gazet, notatniki, linki do blogów, książki, coś podpatrzone tu i tam... Tak wiele pomysłów na zaprezentowanie jabłek na słodko a tak mało czasu na wykonanie :( ale cóż zrobić ? Zadowolę się tym co mam :)  Co do przepisu poniżej to jest to jeden z tych co dał mi nieco w kość - szczególnie konsystencja ciasta - lecz mimo niewielkich problemów jakoś sobie poradziłam ;) Samo zaś szatkowanie jabłek na plasterki da się znieść jeśli ma się odpowiedni sprzęt; grunt że nie trzeba ich prażyć, czego doprawdy nie lubię :P Ciasto jest więc dosyć pracochłonne ale wynagrodzi pięknym efektem wizualnym  (idealne dla zaskoczenia gości).

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 240 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego

Na farsz jabłkowy:
  • ok. 1,5 kg jabłek typu szara reneta (2 kg w oryginalnym przepisie)
  • 5-8 łyżek cukru (w zależności od jabłek)
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny

Procedura:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodać jajka, mleko i masło i przy pomocy miksera połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie (mnie wyszło kleiste i przypominające bardzo gęstą masę) ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde. Ciasto podzielić na 2 części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 min. (ja moje zostawiłam na dłużej). Spód oraz boki tortownicy 24 cm (u mnie 22 cm) posmarować miękkim masłem i wyłożyć je ciastem (ja wyścieliłam dno papierem do pieczenia). Ciasto jest na tyle miękkie i plastyczne, że najwygodniej jest robić to palcami (ja moje rozcierałam łyżką, kolejno schłodziłam i poprawiłam tam gdzie było trzeba). Jabłka obrać i zetrzeć na szatkownicy. Połączyć je z kaszą, cukrem oraz cynamonem. Delikatnie wymieszać. Jabłkami wypełnić tortownice, dociskając je dokładnie do ciasta aby uniknąć wolnych, nieestetycznych przestrzeni po upieczeniu, które mogłyby uformować się pomiędzy powstałymi warstwami. Kolejno na wierzch, na grubych oczkach tarki, zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Całość wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Robiłam z Twojego przepisu:-)zniknęła bardzo szybko :-) pozdrawiam, Romy :-)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)