Babka jogurtowa z żółtym lukrem
Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 230 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 250 g jogurtu greckiego
Na lukier:
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- szczypta kurkumy lub więcej
- sok z cytryny (ile trzeba)
Procedura:
Masło utrzeć na puch (jeśli jest zimne i twarde bo zapomnieliście wcześniej wyjąć z lodówki,wystarczy je tylko lekko "podgrzać" w mikrofali aby było mięciutkie ale nie rozpuszczone - czas ucierania znacznie się skróca :). Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i na końcu likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do babki (u mnie karbowana forma z kominkiem śr. 22 cm) wysmarować dokładnie roztopionym masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy), czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie (ok.10 min.), a następnie ostrożnie wyjąć babę na kratę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z kurkumą i jogurtem i ewentualnie sokiem z cytryny i polać ciasto. (Uwaga! Na gęstość i konsystencje lukru ma duży wpływ wilgotność samych składników stąd nigdy nie należy śledzić przepisów na jego wykonanie litera po literze! Żywy, żółty kolor lukru wychodzi według mnie lepiej jeśli podgrzejemy składniki np. w mikrofalówce aby kurkuma się dobrze rozpuściła i rozprowadziła).
Masło utrzeć na puch (jeśli jest zimne i twarde bo zapomnieliście wcześniej wyjąć z lodówki,wystarczy je tylko lekko "podgrzać" w mikrofali aby było mięciutkie ale nie rozpuszczone - czas ucierania znacznie się skróca :). Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i na końcu likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do babki (u mnie karbowana forma z kominkiem śr. 22 cm) wysmarować dokładnie roztopionym masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy), czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie (ok.10 min.), a następnie ostrożnie wyjąć babę na kratę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z kurkumą i jogurtem i ewentualnie sokiem z cytryny i polać ciasto. (Uwaga! Na gęstość i konsystencje lukru ma duży wpływ wilgotność samych składników stąd nigdy nie należy śledzić przepisów na jego wykonanie litera po literze! Żywy, żółty kolor lukru wychodzi według mnie lepiej jeśli podgrzejemy składniki np. w mikrofalówce aby kurkuma się dobrze rozpuściła i rozprowadziła).
prosta i pyszna :) świetna propozycja na wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę uwierzyć, że Wielkanoc to już za miesiąc...