Dwukolorowy wieniec pomarańczowo - kakaowy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 180 g cukru ( w oryginale 200 g )
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( ok. 2 sztuki ) - uwaga ! soku wyjdzie nam trochę więcej ale posłuży on do "poprawienia" konsystencji ciasta kakaowego :)
- 100 ml oleju arachidowego
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam ciut mniej)
- szczypta soli
Procedura:
Ubić jajka z cukrem na puszysto. Nie zaprzestając miksowania, wlać sok pomarańczowy i olej arachidowy. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, skórkę otartą z pomarańczy i wszystko dokładnie połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części. Do jednej miski wsypać kakao i starannie wymieszać, dodając dodatkowy sok pomarańczowy (tyle ile trzeba by "poprawić" zmienioną konsystencje masy; żeby po prostu nie była za gęsta :) Formę o średnicy 22 cm, z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Umieścić w niej najpierw ciasto ciemne a potem jasne lub na przemian w kilku etapach tak by powstał marmurek.
Wieniec piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 45 min. ( u mnie tylko 35 min.) Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczony wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)