Ciasto kakaowo - waniliowe ze spiralką
Składniki:
Na krem:
- 250 ml mleka
- 15 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 1 laska wanilii
- 300 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 60 g gorzkiego kakao
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Procedura:
W pierwszej kolejności należy przygotować krem (można to zrobić dzień wcześniej):
W misce ubić energicznie żółtka z cukrem. Wsypać skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek. W rondelku podgrzać mleko. Ostrym nożykiem naciąć laskę wanilii, wyjąć z niej ziarenka i dodać do mleka. Kilka łyżek gorącego mleka połączyć z ubitymi żółtkami i wymieszać a potem wlać pozostałe mleko i całość umieścić na palniku o niskim płomieniu. Powstałą mieszaninę doprowadzić prawie że do wrzenia (uwaga nie wolno jej gotować!), cały czas mieszając, aż uzyska konsystencję gęstszego kremu. Natychmiast ściągnąć z ognia, przelać do miski i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni samego kremu (zapobiegnie to formowaniu się nieestetycznego "kożuszka"). Zostawić krem do całkowitego ostudzenia (najpierw w temperaturze pokojowej a potem w lodowce - przynajmniej przez 30 minut) i przystąpić do wykonania przepisu na ciasto:
W obszernej misce ubić na puszysto jajka z cukrem. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej a potem mleko. Kolejno dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Okrągłą formę o średnicy 24 - 26 cm ( u mnie 26 cm) natłuścić i oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i przelać do niej powstałą masę, wyrównać wierzch.
Wyjąć zimny krem z lodówki, wypełnić nim rękaw cukierniczy i przy pomocy okrągłej tylki wyciskać go zwinnymi, kolistymi ruchami bezpośrednio na ciasto tworząc wzorek spirali (uwaga - zaczyna się od środka ciasta i kontynuuje w kierunku brzegu). Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. (ja pieklam jedynie 35 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)