poniedziałek, 8 czerwca 2020

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką


Świeżo pachnące, drożdżowe ciasto o zachęcającym, babeczkowatym kształcie... 
Na dodatek pięknie rumiane i " nakrapiane" grubą kruszonką... i do tego jeszcze z pyszną, czerwoną truskaweczką w środku! Jak tu się nie skusić? Idealne na pożywne śniadanie i podwieczorek z naszymi pociechami :)

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Na ciasto:
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Na farsz:
  • 10 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Na kruszonkę:
  • 25 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
Procedura:

W obszernej misie umieścić mąkę. Na środku wykopać ręką solidny dołek i wkruszyć do niego świeże drożdże, posypać je cukrem i zalać 50 ml letniego mleka, pozostawić chwilkę aż drożdże się uaktywnią, tworząc pianę. Kiedy drożdże "ruszą" dodać pozostałe mleko i cukier, potem żółtka i wyrabiać ciasto (najpierw mikserem z hakami do ciasta drożdżowego a potem rękami lub w maszynie chlebowej - program "dough".) Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz i  połączyć go z ciastem starannie zagniatając. Jeżeli używamy drożdży suchych to nie trzeba ich aktywować i po wlaniu wody możemy od razu przystąpić do wyrabiania ciasta. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). W międzyczasie przygotować kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i  rozetrzeć palcami na większe  okruszki, schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 części, każda o wadze ok. 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto a potem  łączeniem do dołu ułożyć kuleczkę w foremce na muffinki (uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 - 40 min.).
Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać zimną kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.


 Źródło: przepis zmodyfikowany ze strony 
http://www.mojewypieki.com/post/drozdzowe-babeczki-z-truskawkami



2 komentarze:

  1. wyglądają cudnie! truskawki mam - pewnie zrobię �� Romy ❤

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)