Świeżo pachnące, drożdżowe ciasto o zachęcającym, babeczkowatym kształcie...
Na dodatek pięknie rumiane i " nakrapiane" grubą kruszonką... i do tego jeszcze z pyszną, czerwoną truskaweczką w środku! Jak tu się nie skusić? Idealne na pożywne śniadanie i podwieczorek z naszymi pociechami :)
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Składniki:
Na ciasto:
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Na farsz:
- 10 truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Na kruszonkę:
- 25 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 25 g cukru
Procedura:
W obszernej misie umieścić mąkę. Na środku wykopać ręką solidny dołek i wkruszyć do niego świeże drożdże, posypać je cukrem i zalać 50 ml letniego mleka, pozostawić chwilkę aż drożdże się uaktywnią, tworząc pianę. Kiedy drożdże "ruszą" dodać pozostałe mleko i cukier, potem żółtka i wyrabiać ciasto (najpierw mikserem z hakami do ciasta drożdżowego a potem rękami lub w maszynie chlebowej - program "dough".) Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz i połączyć go z ciastem starannie zagniatając. Jeżeli używamy drożdży suchych to nie trzeba ich aktywować i po wlaniu wody możemy od razu przystąpić do wyrabiania ciasta. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). W międzyczasie przygotować kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i rozetrzeć palcami na większe okruszki, schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 części, każda o wadze ok. 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto a potem łączeniem do dołu ułożyć kuleczkę w foremce na muffinki (uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 - 40 min.).
Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać zimną kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.
Źródło: przepis zmodyfikowany ze strony
http://www.mojewypieki.com/post/drozdzowe-babeczki-z-truskawkami
W obszernej misie umieścić mąkę. Na środku wykopać ręką solidny dołek i wkruszyć do niego świeże drożdże, posypać je cukrem i zalać 50 ml letniego mleka, pozostawić chwilkę aż drożdże się uaktywnią, tworząc pianę. Kiedy drożdże "ruszą" dodać pozostałe mleko i cukier, potem żółtka i wyrabiać ciasto (najpierw mikserem z hakami do ciasta drożdżowego a potem rękami lub w maszynie chlebowej - program "dough".) Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz i połączyć go z ciastem starannie zagniatając. Jeżeli używamy drożdży suchych to nie trzeba ich aktywować i po wlaniu wody możemy od razu przystąpić do wyrabiania ciasta. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). W międzyczasie przygotować kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i rozetrzeć palcami na większe okruszki, schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 części, każda o wadze ok. 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto a potem łączeniem do dołu ułożyć kuleczkę w foremce na muffinki (uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 - 40 min.).
Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać zimną kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.
Źródło: przepis zmodyfikowany ze strony
http://www.mojewypieki.com/post/drozdzowe-babeczki-z-truskawkami
wyglądają cudnie! truskawki mam - pewnie zrobię �� Romy ❤
OdpowiedzUsuńHit każdego podwieczorku.
OdpowiedzUsuń