Czekoladowa słodycz przełamana lekko kwaśnym posmakiem czerwonych wiśni czyli coś na kształt murzynka w miniaturze z dodatkiem sezonowych owoców.
Czekoladowe muffiny z wiśniami
Składniki:
- 300 g świeżych wiśni, już wydrylowanych
- 100 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
Procedura:
W rondelku na małym ogniu roztopić razem masło i kawałki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewając za mocno. Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. W drugiej misce umieścić mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i wymieszać. Suche składniki połączyć z płynnymi i wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu wsypać wydrylowane wiśnie. Gotowe ciasto porozdzielać w formie na muffinki, wyłożonej uprzednio papilotkami (wyjdzie ok. 12-18 sztuk, w zależności od rozmiarów foremek) i piec w 180°C przez ok. 25 min.
W rondelku na małym ogniu roztopić razem masło i kawałki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewając za mocno. Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. W drugiej misce umieścić mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i wymieszać. Suche składniki połączyć z płynnymi i wymieszać dokładnie łyżką. Na końcu wsypać wydrylowane wiśnie. Gotowe ciasto porozdzielać w formie na muffinki, wyłożonej uprzednio papilotkami (wyjdzie ok. 12-18 sztuk, w zależności od rozmiarów foremek) i piec w 180°C przez ok. 25 min.
Źródło: przepis zmodyfikowany z https://www.kwestiasmaku.com/przepis/czekoladowe-muffinki-z-wisniami
Mmm smakowite :)
OdpowiedzUsuń