Tort "Trasa rajdowa"
Składniki:
Na 1 biszkopt 22 cm: (należy upiec osobno 2 biszkopty)
(Możecie upiec dzień wcześniej)
- 6 średnich jajek w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Na krem z nutella i mascarpone:
- 263 g nutelli
- 375 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%, płynnej nie ubitej
Na poncz:
- 375 ml letniej wody
- 3 łyżki soku z cytryny lub więcej
- 10 łyżeczek cukru, w zależności od upodobania
Na dekoracje:
- 300 ml zimnej śmietany, kremówki 36% + 1, 5 opakowania utrwalacza do śmietany typu śmietan-fix (15 g) + 1,5 łyżki cukru pudru + zielony barwnik spożywczy
- 150 ml zimnej śmietany, kremówki 36% + 0,5 opakowania utrwalacza do śmietany typu śmietan-fix (5 g) + 0,5 łyżki cukru pudru
- 150 g di ciasteczek Oreo z kremem, drobno pokruszonych
- drażetki tic tac o smaku pomarańczowym
- małe autka plastikowe oraz znaki drogowe i pachołki (jeśli chcemy uzyskać jadalne samochodziki to można je wykonać np. z krówek, przyklejając do nich kółka, wykrojone z mini pianek marshmallow)
Procedura:
W obszernej misce i mikserem na najwyższych obrotach ubić jajka z cukrem (ubijać bardzo długo i starannie, aż do momentu kiedy masa stanie się jasna, błyszcząca i puszysta ok. 15 - 20 min.) Wsypywać teraz stopniowo przesiane obie mąki i przy pomocy łopatki (już nie mikserem!) mieszać masę bardzo ostrożnie acz dokładnie, wykonując delikatne ruchy od góry do dołu aby masa nie opadła. Tortownice 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać do niej gotową masę, starając się rozprowadzić ja równomiernie po całej tortownicy. Przy pomocy łopatki wyrównajcie tez wierzch masy, jednak bardzo delikatnie, by nie rozbić pęcherzyków powietrza. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez ok. 10 minut a potem podnieść temperaturę do 180°C i piec jeszcze kolejne 30 - 35 min. (sprawdzić patyczkiem stan pieczenia). Wyjąć biszkopt z piekarnika i odczekać jakieś 10 - 15 min. a następnie bardzo ostrożnie usunąć obręcz tortownicy i studzić biszkopt na kratce. Można też biszkopt studzić w tortownicy (ja tak zrobiłam) a później przy wyjmowaniu obkroić go jedynie nożykiem dookoła aby nie było ryzyka że się nam uszkodzi). Potem tak samo upiec drugi biszkopt. (Są nam potrzebne 2 biszkopty!)
Kiedy biszkopty są już całkowicie wystudzone można przystąpić do przyrządzenia kremu:
- na krem z nutellą i mascarpone wystarczy tylko wymieszać krótko nutelle i mascarpone i dodawać stopniowo płynną śmietanę kremówkę (nie ubijaną!) tak aby uzyskać pożądaną konsystencję masy. (100 ml kremówki to jedynie przybliżona liczba, możecie zużyć jej mniej, wszystko zależy od jakości i konsystencji samych składników jakie wykorzystujecie).
Źródło: Projekt i pomysł na dekoracje: tutaj
Biszkopt: przepis klasyczny - na 1 jajko przypada 30 g cukru i 30 g mąki
Biszkopt: przepis klasyczny - na 1 jajko przypada 30 g cukru i 30 g mąki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)