wtorek, 30 marca 2021

Mazurek migdałowo - kokosowy z czekoladą

 


Prosty i niezawodny mazurek, w miarę szybki do przygotowania i do tego ładnie prezentujący się na wielkanocnym stole. Kruche ciasto migdałowe z kokosową nutką, delikatny posmak owocowej konfitury i czekoladowo-śmietankowe wypełnienie.

Mazurek migdałowo - kokosowy z czekoladą
Składniki:

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 90 g cukru pudru
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Na nadzienie:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 3 - 4 łyżki konfitury wiśniowej lub śliwkowej
Dodatkowo: 
  • migdały, kandyzowane wiśnie, drobna posypka cukrowa typu "maczek"

Procedura:

Do miski przesiać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Wsypać kolejno mąkę migdałową, wiórki kokosowe i znów wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło a całość rozetrzeć palcami lub posiekać nożem, aż powstanie drobna kruszonka o konsystencji piasku. Następnie dodać jajko i jeszcze raz rozrobić wszystko, aż powstaną tym razem "grube" okruchy. Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, tak aby  można było wyłożyć nim  formę (dno i boki). Rozwałkowane ciasto przenieść wraz z papierem do formy (u mnie prostokątna o wymiarach 32 x 22 x 3,5 h cm) i już palcami wyrównać dokładnie wszystkie brzegi, dociskając  je nieco jednak do spodu ciasta, aby otrzymać coś na kształt ramki obrazu. Teraz bazę ponakłuwać  a brzegi podrapać widelcem, tworzac w ten sposób subtelną dekoracje. Owinąć formę folią  spożywczą i schłodzić całość w lodówce przez co najmniej 1 h. Kolejno nagrzać piekarnik do 180°C i upiec schłodzony spód przez ok. 22 min. lub do momentu aż ładnie się zarumieni. ( Nie trzeba ciasta niczym obciążać; podczas pieczenia może lekko się wybrzuszyć ale później stygnąc opadnie - tak ma być).  Wyjąć i całkowicie ostudzić. Następnie przygotować nadzienie: obydwie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować i jeszcze gorącą zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Czekoladową masę lekko przestudzić, aby nie była zbyt płynna. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Środek ciasta posmarować konfiturą. Na wierzch wylać  masę czekoladową i rozprowadzić ją równomiernie po całym cieście, uważając by nie "pobrudzić" rameczki. Wierzch mazurka ozdobić migdałami i kandyzowanymi wiśniami, robiąc z nich kwiatuszki. Na koniec posypać posypką cukrową. Mazurka odstawić na co najmniej 6 h, najlepiej na całą noc.

Zródło:  przepis zmodyfikowany z internetu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)