niedziela, 19 grudnia 2021

Gateau jogurtowy


Prostota i szybkość wykonania, że aż strach. Smaczne i lekkie ciasto jogurtowe, które "podszywa" się pod sernik. Idealne "koło ratunkowe" gdy brak pomysłów na deser co nie "zapycha" , w sam raz po obfitym posiłku świątecznym.

 Gateau jogurtowy


Składniki:
  • 500 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 125 g cukru
  • 75 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • wanilia (ile trzeba)
  • cukier puder do posypania (fakoltatywnie)
Procedura:

W misce ubić jajka z cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Wsypać przesianą skrobię kukurydzianą i wszystko dobrze połączyć, upewniając się, by nie było grudek. Dodać startą skórkę z cytryny i odrobinę wanilii dla aromatu a masę przełożyć do okrągłej formy 18/20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki i spód). Gateau jogurtowy piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 40 min. lub do zezłocenia się wierzchu. Przed podaniem ciasto ostudzić i w razie upodobania posypać cukrem pudrem.

Źródło: oryginał przepisu stąd 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)