A mamy doprawdy w czym wybierać! Najlepiej byłoby spożywać je na świeżo, takie jakie są lecz czasem ma się nieodpartą ochotę na coś bardziej słodkiego i bardziej ... kalorycznego ;) Ja właśnie przetestowałam taki oto przepis na ciasto podpatrzony w jednym włoskim miesięczniku kulinarnym. Do jego upieczenia zachęcił mnie przede wszystkim mix kolorów (i to naturalnie uzyskanych :P ) - dominujący beż z nieśmiałymi bordowo - różowawymi i pomarańczowymi odcieniami... Jak dla mnie bardzo urzekająca wzrok kompozycja ;)
Ciasto z morelami, malinami i kruszonką
Składniki:
Ciasto z morelami, malinami i kruszonką
Składniki:
- 150 g moreli (2 duże)
- 125 g malin
- 250 g masła (150 g w temp. pokojowej. + 50 g zimnego z lodówki)
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 1 mała szczypta proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 30 g płatków owsianych
Procedura:
Morele wypestkować i pokroić na małe kawałki, odstawić. W obszernej misce utrzeć na krem 150 g masła w temp. pokojowej ze 100 g cukru a potem stopniowo (nie zaprzestając ucierania) dodawać 150 g maki przesianej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i rozbełtane na boku jajka i dokładnie mieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na końcu wsypać maliny i pokrojone na kawałki morele i jeszcze raz dobrze acz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kwadratowej formy o boku ok. 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Kolejno przystąpić do przygotowania kruszonki: w tym celu ucierać między palcami 50 g zimnego masła wraz z pozostałym cukrem i mąką, aż do uzyskania konsystencji okruchów. Kruszonkę rozprowadzić równomiernie po wierzchu masy w formie a potem jeszcze posypać płatkami owsianymi. Ciasto piec ok. 45 min. (u mnie ok. 1 h) w 180°C. Wyjąć i ostudzić przed podaniem.
Morele wypestkować i pokroić na małe kawałki, odstawić. W obszernej misce utrzeć na krem 150 g masła w temp. pokojowej ze 100 g cukru a potem stopniowo (nie zaprzestając ucierania) dodawać 150 g maki przesianej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i rozbełtane na boku jajka i dokładnie mieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na końcu wsypać maliny i pokrojone na kawałki morele i jeszcze raz dobrze acz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kwadratowej formy o boku ok. 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Kolejno przystąpić do przygotowania kruszonki: w tym celu ucierać między palcami 50 g zimnego masła wraz z pozostałym cukrem i mąką, aż do uzyskania konsystencji okruchów. Kruszonkę rozprowadzić równomiernie po wierzchu masy w formie a potem jeszcze posypać płatkami owsianymi. Ciasto piec ok. 45 min. (u mnie ok. 1 h) w 180°C. Wyjąć i ostudzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)