Pancakes z jabłkami
Składniki:
- 190 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 nieduże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka masła, roztopionego
Procedura:
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, cynamon. Jajko roztrzepać razem z mlekiem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte jabłka i masło. Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień. Podawać z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub czekoladą (u mnie miód leśny i jogurt naturalny).
robiłam niedawno takie i znowu nabrałam na nie ochoty ;)
OdpowiedzUsuńczęsto robię podobne, ale z jabłuszkiem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń