Ciasto dla miłośników jabłek. Interesująca konsystencja drobniutkich okruszków przypominająca ziarenka piasku.
Składniki:
Na ciasto:
- 230 g mąki
- 40-50 g mąki migdałowej (można zastąpić zwykłą)
- 1 żółtko
- 100 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 3 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na farsz:
- 4 jabłka
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- cynamon do smaku
Procedura:
Najpierw przygotować farsz: obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Następnie rozpuścić masło na patelni, dodać cukier i jabłka i poddusić do miękkości. Posypać cynamonem, wymieszać i odłożyć na bok. W międzyczasie przygotować ciasto: w misie miksera umieścić masło pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy, mąkę przesianą uprzednio z proszkiem do pieczenia, sól, żółtko i wszystko drobniutko poszatkować aż otrzymamy konsystencję piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej połowę okruszkowa ciasta a potem wyrównać je łyżką lub dłońmi i podociskać do dna aby dobrze się ułożyło. Na tak ubite ciasto wyłożyć farsz jabłkowy i posypać równomiernie resztą okruszków (tym razem jednak nic nie dociskać). Piec ciasto w 180°C przez ok. 45 minut, aż się zezłoci.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Źródło: https://www.hovogliadidolce.it/sbriciolata-alle-mele-ricetta/
Najpierw przygotować farsz: obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Następnie rozpuścić masło na patelni, dodać cukier i jabłka i poddusić do miękkości. Posypać cynamonem, wymieszać i odłożyć na bok. W międzyczasie przygotować ciasto: w misie miksera umieścić masło pokrojone w kostkę, cukier trzcinowy, mąkę przesianą uprzednio z proszkiem do pieczenia, sól, żółtko i wszystko drobniutko poszatkować aż otrzymamy konsystencję piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej połowę okruszkowa ciasta a potem wyrównać je łyżką lub dłońmi i podociskać do dna aby dobrze się ułożyło. Na tak ubite ciasto wyłożyć farsz jabłkowy i posypać równomiernie resztą okruszków (tym razem jednak nic nie dociskać). Piec ciasto w 180°C przez ok. 45 minut, aż się zezłoci.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Źródło: https://www.hovogliadidolce.it/sbriciolata-alle-mele-ricetta/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)