środa, 13 stycznia 2021

Ciasto 3 mąki (kasztan, ryż, migdały) z sosem kawowym


Bezglutenowe ciasto z mąki ryżowej, kasztanowej i migdałowej  z dodatkiem cukru trzcinowego. Delikatne i lekko goryczkowe, obowiązkowo do podawania w towarzystwie  sosu kawowego.   

Ciasto 3 mąki (kasztan, ryż, migdały) z sosem kawowym


Składniki:

Na ciasto:

  • 90 g mąki ryżowej*
  • 90 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki kasztanowej
  • 100 g cukru trzcinowego*
  • 100 ml oleju słonecznikowego*
  • 90 ml mleka*
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki migdałów, całych i bez skórki, do dekoracji

Na sos kawowy:

  • 400 ml mleka*
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g cukru trzcinowego*
  • 2 łyżeczki (lub więcej) kawy rozpuszczalnej, do smaku 

Procedura:

W jednej misce przemieszać razem 3 mąki wraz z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu zmiksować krótko jajka, olej i mleko. Połączyć płynne składniki z sypkimi i dokładnie wymieszać. Gotową masę umieścić w tortownicy o średnicy 22 cm, wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia i udekorować wierzch ciasta migdałami. Piec w  temp. 160°C przez ok. 30 min. (sprawdzić stan pieczenia patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed wyjęciem z formy. Tymczasem przygotować sos kawowy: z 400 ml zimnego mleka odlać niewielką część do rondelka i rozrobić w niej 20 g skrobi kukurydzianej. Zacząć podgrzewać na niskim ogniu i powoli wlać resztę mleka, dodać cukier i kawę rozpuszczalną. Gotować do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odłożyć na bok do przestudzenia, mieszając co jakiś czas, aby nie było nieestetycznego "kożuszka". Serwować ciasto z chłodnym sosem kawowym.

* W oryginalnym przepisie użyto mąki ryżowej pełnoziarnistej tak jak i cukru trzcinowego pełnoziarnistego oraz oleju z nasion winogron a nie słonecznikowego, a zamiast mleka krowiego, sojowego - tak więc można przyrządzić również wersję bez laktozy.
W zależności od typu i jakości wykorzystanych składników ciasto może nabrać różnych tonów koloru brązowego (od bardziej jasnego do ciemniejszego).

 Zródło:  Włoski miesięcznik "Più dolci"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)