piątek, 29 stycznia 2021

Miękka tarta z czekoladą i kiwi


Żywo-kolorowa tarta z dodatkiem świeżych owoców oraz z  kremowym wypełnieniem śmietankowo-czekoladowym i do tego na niestandardowym cieście. Zamiast tradycyjnej bazy z kruchego czy francuskiego, eksperymentujemy z ucieranym. Efekt rewelacyjny!

Miękka tarta z czekoladą  i kiwi


Składniki:

Na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 90 g di cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego ( dla zapachu)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskiej - bez "górki"
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 180 ml śmietany kremówki, płynnej
  • 220 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej
  • 2 - 3 kiwi
Procedura:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem; dodać sól, aromat i jajka, jedno po drugim i nie zaprzestając miksowania. Kolejno połączyć stopniowo z masą przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią, dodając je na przemian z mlekiem. Przygotować okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 26 cm (najlepiej taką z lekko "wypukłym" dnem, ale jeśli nie macie to nic się nie dzieje), odpowiednio natłuszczoną i oprószoną mąką. Przełożyć do środka masę, wyrównać wierzch i piec w 160°C przez ok. 25 min. Wyjąć i ostudzić w formie a potem przewrócić do góry nogami na paterę lub szeroki talerz, na którym będziemy podawać tartę. Jeśli brakowało nam formy wypukłej, należy dodatkowo poskrobać łyżką wierzch ciasta tak aby wyrzeźbić niewielką pochyłość w kierunku środka (będzie to potrzebne do tego by nadzienie nie spływało po bokach tarty i utrzymało się równiutko na powierzchni). 
Teraz przystąpić do przygotowania nadzienia: w jednej misce połamać na kawałki czekoladę  a w osobnym garnuszku, umieszczonym na niewielkim ogniu, doprowadzić do wrzenia płynną śmietankę. Potem natychmiast ściągnąć ją z palnika, wlać do miski z czekoladą  i mieszać  aż wszystko się pięknie roztopi na gładki krem i nie będzie żadnych grudek. Odczekać parę minut i przelać jeszcze mocno ciepłą czekoladę na bazę tarty, starając się rozprowadzić  nadzienie równomiernie po całej powierzchni. Kiedy czekolada nieco przestygnie udekorować ciasto plasterkami kiwi według uznania i przechowywać tartę  w lodówce. Podawać lekko schłodzoną.

Zródło:  Internet



1 komentarz:

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)