Żywo-kolorowa tarta z dodatkiem świeżych owoców oraz z kremowym wypełnieniem śmietankowo-czekoladowym i do tego na niestandardowym cieście. Zamiast tradycyjnej bazy z kruchego czy francuskiego, eksperymentujemy z ucieranym. Efekt rewelacyjny!
Miękka tarta z czekoladą i kiwi
Składniki:
- 150 g mąki
- 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 90 g di cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- kilka kropel aromatu waniliowego ( dla zapachu)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskiej - bez "górki"
- szczypta soli
- 180 ml śmietany kremówki, płynnej
- 220 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej
- 2 - 3 kiwi
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem; dodać sól, aromat i jajka, jedno po drugim i nie zaprzestając miksowania. Kolejno połączyć stopniowo z masą przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią, dodając je na przemian z mlekiem. Przygotować okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 26 cm (najlepiej taką z lekko "wypukłym" dnem, ale jeśli nie macie to nic się nie dzieje), odpowiednio natłuszczoną i oprószoną mąką. Przełożyć do środka masę, wyrównać wierzch i piec w 160°C przez ok. 25 min. Wyjąć i ostudzić w formie a potem przewrócić do góry nogami na paterę lub szeroki talerz, na którym będziemy podawać tartę. Jeśli brakowało nam formy wypukłej, należy dodatkowo poskrobać łyżką wierzch ciasta tak aby wyrzeźbić niewielką pochyłość w kierunku środka (będzie to potrzebne do tego by nadzienie nie spływało po bokach tarty i utrzymało się równiutko na powierzchni).
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń