piątek, 12 lutego 2021

Szarlotka kruszonkowa

 

Niemal błyskawiczna wersja szarlotki, idealna dla leniuchów. Żadnego podprażania jabłek, kłopotliwego ugniatania i wałkowania ciasta. Posiadacze "automatów" mogą sobie bez trudu wszystko posiekać mechanicznie. Słowem niewiele zachodu a efekt dość przyzwoity...

Szarlotka kruszonkowa


Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 220 g masła, zimnego
  • 66 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy (dla zapachu)

Dodatkowo: 
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej, mielonych migdałów lub orzechów
Na nadzienie:
  • 800 g jabłek
  • sok z połowy niedużej cytryny
  • 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne )
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Procedura:

Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem i cynamonem i odstawić na bok. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz aromat i wyrobić do momentu aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy ok. 22 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i wyrównać, delikatnie przyklepujac. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut. Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy a potem wyłożyć równomiernie jabłka i rozprowadzić starannie drugą połowę kruszonki.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.

Zródło:  przepis zmodyfikowany z internetu 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)